Het Zeeuwse Verliesatelier

Praktijk voor rouw- en verliesbegeleiding

Verlies en rouw

Verlies is een onvermijdelijk onderdeel van het leven. Vroeg of laat krijgt iedereen hier mee te maken. Een verlieservaring is een ingrijpende gebeurtenis waarbij je iemand of iets verliest wat je dierbaar is. De periode die hier op volgt, evenals de gevoelens en reacties die hier bij horen, noemen we rouw. Soms is een verlies zo groot, dat het gemis overweldigend is en het voelt alsof je dit niet alleen aankunt. In dat geval kan rouwbegeleiding helpend zijn. Het Zeeuwse Verliesatelier biedt professionele ondersteuning bij rouw en verlies en is werkzaam door heel Zeeland.


Wat is verlies?
Verlies komt in vele vormen. Het kan gaan om het overlijden van een dierbare, een ernstige (psychische of lichamelijke) ziekte bij jezelf of een belangrijke naaste, een verbroken liefdesrelatie of de scheiding van je ouders, het verlies van een baan of bedrijf maar ook een onvervulde kinderwens of verlies van andere toekomstdromen.

Liefde en rouw zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. "Rouw is meer dan alleen de pijn van verlies. Het is de achterkant van liefde. Rouw laat je stilstaan bij datgene wat je liefhad, diegene die je lief hebt gehad en de vreugde die je hebt ervaren." (Jakob Wielink)

De impact van een verlies is vaak groot. Er ontstaat een groot gemis, een nieuwe realiteit die soms niet te bevatten is. Rouw gaat gepaard met complexe en intense gevoelens en emoties. Hiermee leren omgaan is een grillig proces wat vaak vele ups & downs kent en wat niet volgens het boekje verloopt.

Het rouwproces gaat bij sommige mensen vrijwel meteen van start, bij anderen kan dit een tijd (soms zelfs jaren) duren. Rouw is een persoonlijk proces wat iedereen op diens eigen manier beleeft. Er is geen goede of foute manier van rouwen: je doet het op de manier die het beste bij jou past. Wel kan het zijn dat je onverhoopt vastloopt in je rouw en je hier zelf niet meer goed uitkomt. Hoe dat er uitziet is voor iedereen anders. Het kan zijn dat gevoelens en gedachten die te maken hebben met het verlies je blijven overspoelen en dat je jezelf hier geen raad mee weet. Maar het kan ook zijn dat je het idee hebt dat je vrij 'gemakkelijk' door bent gegaan na een verlieservaring maar na verloop van tijd opmerkt dat er problemen zijn ontstaan op andere levensgebieden: van fouten maken op werk en conflicten hebben met collega's, weinig kunnen hebben van je partner of een kort lontje tegenover de kinderen tot verwaarlozing van het huishouden of je persoonlijke verzorging. Dit zijn zaken die verband kunnen houden met niet lekker in je vel zitten na een verlies en zijn mogelijke signalen dat je wellicht gebaat zou kunnen zijn bij ondersteuning door een ervaren verliesbegeleider.

Benieuwd naar wat rouw- en verliesbegeleiding precies is en wat dit voor jou kan betekenen? Klik dan op de knop hieronder.