Over mij

 

Aangenaam, mijn naam is Lindsay Leenpoel (1987).
Ik ben rouw- en verliesbegeleider en oprichtster van Het Zeeuwse Verliesatelier.

Verlieservaringen vormen een rode draad in mijn leven. Als KOPP-kind en dochter van gescheiden ouders, kwam ik al jong in aanraking met verlies. Ik had een moeizame relatie met mijn vader en verloor hem op veertienjarige leeftijd aan kanker. Als puber wist ik me destijds totaal geen raad met mijn gevoelens. Ik deed waar veel jongeren goed in zijn: de emotie diep wegstoppen en er vooral niet over praten.

Na de middelbare school, koos ik voor opleidingen binnen de hulpverlening en eindigde met een diploma Social Work met de differentiatie GGZ Agoog. Ik heb uiteenlopende en interessante werkplekken gehad binnen het welzijnswerk en de hulpverlening. Zo was ik lang werkzaam binnen de maatschappelijke opvang (dak- en thuislozen, Veilige Opvang en CSG) en werkte ik enkele jaren binnen de kinder- en jeugdpsychiatrie en het Fiom. Wat de cliënten die ik ontmoette gemeen hadden was dat hun verlieservaringen niet van lucht waren. Stuk voor stuk hadden zij indrukwekkende levensverhalen waarin (onveilige) hechting, trauma en verlies terugkerende thema's waren. Dit raakte me en ik voelde het verlangen hier meer in te kunnen betekenen voor hen. Ik besloot mij als hulpverlener te specialiseren in rouw en verlies.

De afgelopen tien jaar volgde ik verschillende trainingen en bijscholingen rondom het thema rouw. Vervolgens volgde ik de tweejarige post-hbo opleiding tot rouwbegeleider en verliesconsulent bij Opleidingen Land van Rouw. In deze opleiding waarin theorie en ervaringsgericht werken gecombineerd wordt, kreeg ik de kans om mijn eigen verliesgeschiedenis en rouw opnieuw aan te kijken en te doorvoelen. In meerdere opzichten dus een betekenisvolle en leerzame periode. Je kunt een ander immers niet verder brengen dan waar je zelf bent.

Omdat rouw niet iets is wat zich alleen in je hoofd afspeelt maar ook juist erg gevoeld wordt in het lijf en emoties, vind ik het belangrijk om cliënten ook uit te nodigen om zich non-verbaal te uiten. Enkele jaren geleden heb ik me om die reden laten opleiden tot kunstzinnig dynamisch coach. Bij De Kleine Tiki, school voor kunst, coachen en persoonlijke ontwikkeling in Breda, leerde ik om aandacht te hebben voor het lichaam en beeldend werken als medium in te zetten in begeleidingstrajecten. Hierdoor kan ik cliënten ondersteunen om uitdrukking te geven aan hun rouw en gemis in woord én beeld.

Dit alles vormt samen de basis voor mijn praktijk Het Zeeuwse Verliesatelier. Ik werk ambulant door de provincie Zeeland en werk op afspraak vanuit 'Hart in Zierikzee', Centrum voor Gezondheid en Welzijn (Jannewekken 10a in Zierikzee). 
Naast individuele rouwbegeleidingstrajecten, organiseer ik regelmatig workshops en creatieve rouwretraites voor particulieren. Daarnaast werk ik geregeld in opdracht van bedrijven en organisatie waar ik incompany trainingen en themabijeenkomsten over omgaan met verlies verzorg. 
Sinds 2023 ben ik tevens voorzitter van het Zeeuws Netwerk Rouw & Verlies, een netwerkorganisatie voor professionals die rouwprocessen begeleiden. 

Als rouwbegeleider en mens ben ik betrokken, fijngevoelig, creatief, doortastend en integer. Ik luister met aandacht, ga lastige onderwerpen niet uit de weg en durf ook de moeilijke vragen te stellen. Graag onderzoek ik samen met jou wat je persoonlijke hulpvragen en thema's zijn zodat er een begeleidingstraject op maat ontstaat. Iedereen is immers anders en iedereen rouwt op zijn eigen manier.

Je bent van harte welkom in mijn praktijk, zoals je bent en met alles wat er is.