Creatieve rouwretraite

'De kunst van verliezen'

 

Begin 2025 organiseert Het Zeeuwse Verliesatelier weer de creatieve rouwretraite ‘De kunst van verliezen’.
Tijdens deze bijzondere bijeenkomst staan we met aandacht stil bij verliezen uit het verleden en worden thema’s als rouw, verdriet en gemis op kunstzinnige wijze benaderd. De rouwretraite is bedoeld voor mensen die een of meerdere betekenisvolle verlieservaringen hebben meegemaakt en hier op ervaringsgerichte en beeldende wijze mee bezig willen zijn. 

Wanneer je diep geraakt wordt door een verlies komt er een rouwproces op gang. Dit kan intense en complexe gevoelens met zich meebrengen en in deze wirwar van emoties kan het soms moeilijk zijn om te onderscheiden wat er allemaal in je omgaat. 
Tijdens 'De kunst van verliezen' geven we onze ervaringen met verlies en rouw op beeldende wijze vorm. Deelnemers krijgen creatieve werkvormen en kunstzinnige oefeningen aangereikt die uitnodigen tot zelfexpressie, introspectie en betekenisgeving. 
Er wordt gewerkt met verschillende materialen zoals klei, verf en bloemen om op intuïtieve wijze uiting te geven aan de persoonlijke rouwbeleving. Tussen de verschillende programmaonderdelen door is er ruimte om ervaringen uit te wisselen met elkaar.  

Beeldend werken rondom rouw biedt je de kans te verbeelden wat er innerlijk (onbewust) in je omgaat en kan tot nieuwe inzichten leiden over jezelf en het leven. Ook wanneer er sprake is van een levend verlies of een verlies dat al langer geleden heeft plaatsgevonden, kan de deze dag beweging en verdieping brengen in je persoonlijke rouwproces.
N.B. Creatief talent of kunstzinnige ervaring is niet vereist: het werken met beeldende materialen is geen doel maar een middel om tot zelfexpressie, introspectie en betekenisgeving te komen. Wel is het van belang dat deelnemers in staat zijn hun eigen emoties te dragen.* 

'De kunst van verliezen' vindt plaats op een rustige en fijne workshoplocatie; Hofstede 's Gravenhoek, op steenworp afstand van Nationaal Park de Oosterschelde. Gedurende de gehele dag kunnen deelnemers onbeperkt koffie, thee en water pakken en tijdens de pauzes staat er een lekkernij en fruit klaar. Tussen het ochtend- en middaggedeelte hebben we een langere pauze en worden we getrakteerd op een heerlijk lunchbuffet met warme en koude gerechten. Er is dan tevens tijd om op eigen gelegenheid een wandeling naar de zee te maken. 

Begeleiding
De organisatie en begeleiding van deze volledig verzorgde rouwretraite wordt gedaan door Lindsay Leenpoel (1987), rouw- en verliesbegeleider, kunstzinnig coach en trainer. In 2021 richtte zij haar praktijk Het Zeeuwse Verliesatelier op; een plek waar zij mensen ondersteunt die ingrijpende verlieservaringen hebben meegemaakt. Naast het begeleiden van individuele rouwbegeleidingstrajecten, organiseert ze met regelmaat creatieve workshops en retraites en verzorgt ze trainingen en themabijeenkomsten over omgaan met verlies. Daarnaast is Lindsay voorzitter bij het Zeeuws Netwerk Rouw & Verlies.

Praktische informatie
Wanneer: Voorjaar 2025 (exacte datum volgt nog)
Locatie: Hofstede 's Gravenhoek (Emelissedijk 20, Wissenkerke)
Tijd: 10.00 u - 16.30 u
Kosten: 135 euro

Aanmelden
Inschrijven voor de rouwretraite kan door een mail met je contactgevens te sturen naar info@hetzeeuwsverliesatelier.nl. 
Binnen enkele dagen ontvang je bevestiging van je inschrijving en de bijbehorende factuur. 


 

*: Om te voorkomen dat mensen overspoeld raken door hun emoties wordt afgeraden deel te nemen aan de workshop wanneer je recent een ingrijpend verlies hebt meegemaakt waarvan de impact nog heel rauw en heftig is. Twijfel je? Bel dan 0619583421 zodat we samen kunnen overleggen en een inschatting kunnen maken of deelname voor jou op dit moment passend is.